Işık hızında küresel içerik dağıtım ağına bağlanın ve web varlığınızı güçlendirin

CentOS 7-8 Kullanıcı Ekleme Ve Silme

Giriş

Yeni bir Linux sunucusunu ilk kullanmaya başladığınızda, kullanıcı eklemek ve kaldırmak genellikle yapmanız gereken ilk şeylerden biridir. sudoBu kılavuzda, bir CentOS 7 sunucusunda kullanıcı hesapları oluşturmayı, ayrıcalık atamayı ve kullanıcıları silmeyi öğreneceksiniz .

Bu eğitim boyunca Berat kullanıcısı ile çalışacağız .

Kullanıcı Ekleme

#sudo adduser Berat

Ardından, oturum açabilmeleri için kullanıcınıza bir parola vermeniz gerekir. Bunu yapmak için şu passwdkomutu kullanın:

#sudo passwd Berat

Onaylamak için parolayı iki kez girmeniz istenecektir. Artık yeni kullanıcınız kuruldu ve kullanıma hazır! Artık belirlediğiniz parolayı kullanarak o kullanıcı olarak oturum açabilirsiniz.

Bir Kullanıcıya Sudo Ayrıcalıkları Verme

Yeni kullanıcınızın root (yönetici) ayrıcalıklarıyla komutları yürütme becerisine sahip olması gerekiyorsa, yeni kullanıcıya sudo.

Bunu, kullanıcıyı wheel grubuna ekleyerek yapabiliriz ( sudovarsayılan olarak tüm üyelerine erişim sağlar).

Bunu yapmak için şu usermodkomutu kullanın:

#sudo usermod -aG wheel Berat

Artık yeni kullanıcınız, yönetici ayrıcalıklarıyla komutları yürütebilir. Bunu yapmak için, sudoroot  olarak yürütmek istediğiniz komutun önüne yazmanız yeterlidir:

#sudo some_command

Kullanıcı hesabınızın şifresini girmeniz istenecektir ( root şifresini değil ). Doğru şifre gönderildiğinde, girdiğiniz komut root ayrıcalıklarıyla yürütülecektir.

Sudo Ayrıcalıklarına Sahip Kullanıcıları Yönetme

Hangi kullanıcıların wheel grubunun parçası olduğunu (ve dolayısıyla sahip olduklarını sudo) görmek için lidkomutunu kullanabilirsiniz. lidnormalde bir kullanıcının hangi gruplara ait olduğunu göstermek için kullanılır, ancak -gparametresi ile bunu tersine çevirebilir ve hangi kullanıcıların bir gruba ait olduğunu gösterebilirsiniz:

#sudo lid -g wheel

Output

 Berat(uid=1001)

Çıktı size grupla ilişkili kullanıcı adlarını ve UID’leri gösterecektir. Bu, önceki komutlarınızın başarılı olduğunu ve kullanıcının ihtiyaç duyduğu ayrıcalıklara sahip olduğunu doğrulamanın iyi bir yoludur.

Kullanıcıları Silme

Artık ihtiyacınız olmayan bir kullanıcı hesabınız varsa, eski hesabı silmek en iyisidir.

Kullanıcının hiçbir dosyasını silmeden silmek istiyorsanız, şunu yazın:

#sudo userdel Berat

Kullanıcı hesabının kendisiyle birlikte kullanıcının giriş dizinini de silmek istiyorsanız şunu yazın:

#sudo userdel -r Berat

Her iki komutla da kullanıcı, kendilerine ayrıcalık verilmişse wheel grubu da dahil olmak üzere eklendikleri tüm gruplardan otomatik olarak kaldırılacaktır . sudoDaha sonra aynı ada sahip başka bir kullanıcı eklerseniz, erişim elde etmek için tekrar wheel grubuna eklenmeleri gerekir.

Sonuç

Artık, CentOS 7 sunucunuza nasıl kullanıcı ekleyeceğinizi ve bu sunucudan nasıl kullanıcı çıkaracağınızı iyice kavramış olmalısınız. Etkili kullanıcı yönetimi, kullanıcıları ayırmanıza ve onlara yalnızca işlerini yapmaları için gereken erişimi vermenize olanak tanır.

Linux kullanıcı ekleme,
Linux kullanıcı Silme,
Ubuntu kullanıcı değiştirme
Linux kullanıcıları görme,
Linux kullanıcı ekleme komutu,
Ubuntu kullanıcı silme,
Linux kullanıcıları listeleme,
Linux kullanıcı adı değiştirme,

Kategoriler
ShentaWp Ayar
Duyuru: Web sitemiz aktif edilmiştir

Hemen kapsamlı hizmetlerimizi inceleyin!